به گزارش پایگاه خبری گیلنا، حمیدرضا دنیادیده در فارس نوشت؛ در پی جنگ روسیه و اوکراین و تقارن این بحران جهانی با اصلاح باز توزیع یارانهها در کشور، التهاباتی در حوزه آرد و نان و تأمین این نیاز ضروری مردم ایجاد شد.
یکی از موضوعاتی که در التهابات تأمین و توزیع آرد و نان اخیر بسیار حائز اهمیت است، نحوه تأمین، ذخیره آرد و توزیع آن در سطح مناطق مختلف استان است که فرایند آن مستلزم بررسی است.
طبق سیاست گذاری دولت، کارگروه ساماندهی گندم، آرد و نان یکی از کارگروههای مهم ملی و استانی است که وظیفهی تأمین و توزیع آن بر عهده قرارگاه امنیت غذایی جهاد کشاورزی است.
آنطور که سازمان جهاد کشاورزی گیلان گزارش کرده تاکنون بیش از ۵۶ قرارگاه امنیت غذایی، ۳۶ کارگروه فرعی تنظیم بازار محصولات کشاورزی و ۱۰ کارگروه فرعی آرد و نان در جهاد کشاورزی استان تشکیل داده است.
ذخیرهسازی ۹۸ هزار تن گندم در گیلان
بررسی میزان ذخیره گندم در استان گیلان نیز حاکی از وضعیت مطلوب آن دارد؛ صالح محمدی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در گفتوگو با خبرنگار فارس گفته است: حدود ۹۸ هزار تن گندم حداقل برای سه ماه آینده در سیلوی سراوان و کارخانجات آرد استان ذخیرهسازی شده است.
آرد سه ماه آینده گیلان تأمین است
به گفته وی، با توجه به ذخیره گندم، تولید آرد موردنیاز استان نیز برای سه ماه آینده ماهانه حدود ۲۵ هزار تن تضمین و قابل تهیه خواهد بود.
بر اساس پایش های صورت گرفته، روزانه حدود یک هزار تن گندم یا ۷۰۰ تن آرد موردنیاز استان گیلان است و مقدار سهمیه آرد یارانهای A نوع یک استان در ماه حدود ۱۵ هزار تن بوده که بر اساس مصوبه هیئتوزیران در سال ۱۳۹۳ توسط شرکت حملونقل آبادان با مباشرت اتحادیه شرکتهای تعاونی روستایی شهرستانهای تابعه صورت میپذیرد.
همچنین مقدار سهمیه آرد یارانهای Aنوع ۲ استان در ماه حدود ۹ هزار تن است که حمل آن بهصورت خود حمل توسط نانوایان با استفاده از ظرفیت عاملین فروش بخش خصوصی در حال انجام است.
توزیع ۲۰ هزار کیسه آرد مازاد طی چهارماهه منتهی به تیرماه در گیلان
به گفته صالح محمدی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان، این استان برای چهارماهه اول سال یعنی تا پایان تیرماه سال جاری هرماهه بهطور میانگین ۲۰ هزار کیسه آرد مازاد بر سهمیه بهصورت آرد فوقالعاده در سطح نانوایان شهرستانهای تابعه استان که دچار کمبود آرد بودهاند، توزیع و تحویلشده است.
همچنین وی اعلام کرده که فقط در تیرماه سال جاری حدود ۳۰ هزار کیسه آرد بهمنظور جلوگیری از صف طولانی در واحدهای نانواییها تخصیص دادهشده است.
توزیع آرد در گیلان بیشتر از متوسط آن در کشور است
طبق محاسبات صورت گرفته، سرانه ماهانه مصرف آرد کشوری برای هر نفر ۵/۷ کیلوگرم و در استان گیلان ۹/۸ کیلوگرم است و این نشان میدهد گیلان با توجه به گردشگر پذیر بودن و شرایط خاص حاکم در آن از سهمیه آرد بیشتری استفاده کرده است.
اکنون آنچه بیشازپیش نیاز ضروری و مبرم در راستای ساماندهی بازار آرد و نان گیلان هست، بازرسی و سرکشی از واحدها و پیشگیری از توزیع خارج از شبکه آرد و تخصیص آرد به میزان نیاز واحدها است.
یکسوم بازرسیهای جهاد کشاورزی گیلان از واحدهای نانوایی بوده است
رئیس جهاد کشاورزی گیلان میگوید: از ابتدای دیماه سال گذشته تاکنون ۱۸ هزار و ۵۰۰ فقره بازرسی در کل استان انجامشده که ۶ هزار و ۱۰۰ فقره صرفاً از نانواییها بوده است. محمدی اذعان کرده که از این تعداد بازرسیها، یک هزار و ۲۵۰ فقره از نانواییها به تعزیرات معرفی شدند.
به گفته وی، تاکنون ۶۹۰ نانوایی بافرم کاربرگی به غله معرفی شدند که طبق گزارش غله استان، ۴۱۰ فقره تعهد محضری داده و بقیه دچار کسر سهمیه ۳۰ درصدی شدند که از این محل دو هزار و ۱۷۰ کیسه به نانوایی همجوار یا فوقالعاده تخصیص داده شد است.
با عنایت به وضعیت موجود و اختلاف بسیار زیاد قیمت آرد یارانهای نوع یک هر کیسه ۴۰ کیلوگرم ۳۳ هزار و ۳۰۰ تومان و آرد آزاد یا تمامشده هر کیسه ۶۲۸ هزار تومان در الگو ۶ نیاز است نظارت در نانواییها زیادتر از قبل انجام شود.
البته که نانواییها با هزینههای مضاعفی ازجمله افزایش حقوق و دستمزد کارگری ۵۷ درصدی و قانون کار در روزهای تعطیل، حقوق دو برابر بیشتر از روزهای عادی و تعطیلی جمعهها و … نیز روبرو هستند.
هوشمند سازی بالغبر سه هزار نانوایی در گیلان
علیایحال سازمان جهاد کشاورزی گیلان اقدامات مهمی را در دست اجرا دارد که نمونه آن طرح نانینو است. محمدی میگوید: «از حدود چهار هزار و ۹۵ نانوایی در کل استان در راستای طرح هوشمند سازی نانواییها «نانینو» تاکنون سه هزار و ۲۳۰ دستگاه تخصیص پیداکرده که سه هزار و ۹ فقره آن نصبشده، ۲۲۱ مورد در انتظار نصب، حدود ۱۸۶ مورد آن خطای شاپرک دارند و ۱۳۸ مورد با ابطال پروانه نانوایی روبرو هستند.»
در قالب وظایف کارگروه اقدام مشترک استانی و شهرستانی، تمامی ادارات این وظیفه را با دبیری جهاد کشاورزی بر عهدهدارند و به گفته محمدی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در این طرح که جهاد کشاورزی طراحی کرده است، نظارت در چهار مرحله در کارخانه آرد با حضور بازرسین، از کارخانه تا نانوایی با نظارت و ردیابی آرد، در نانوایی با طراحی و نظارتهای مختلف ازجمله تابلوی صنفی و… و همچنین مرحله چهارم نظارت بر توزیع آرد خانه پزان از مواردی هست که کاملاً در شیوهنامه طراحی و دیده است و هماکنون در تمامی مراحل، فرایند اجرایی آن شروعشده است.